Skip to main content
en flag
nl flag
zh flag
fr flag
de flag
ja flag
ko flag
ru flag
es flag
Listen To Article

Потому что, я полагаю, Бог все равно хотел бы, чтобы мы называли его добрым, Он светил на нас свет своего лица (здесь, в Западном Мичигане, по крайней мере) и благословил нас солнцем в первые февральские дни. В январе солнце успокоилось, согрелось, наполнено надеждой.Но это солнце что-то другое.Оно заряжает энергией и усугубляет. Это чайный знак вещей, чтобы comebut еще не здесь.Это солнце смеется.Это свет в конце туннеляв конце вещей и начало, которое мы видим и сновано, но не может attainstymiedstuck в этой вирусной зиме. Это sunteasing и смех вытаскивает меня из дверей в отчаянии в лесу к озеру walkmarch plodfor я должен двигаться к somethinganythanything, кроме сидения и ожиданиявсе ничего, что я делае.В лесу я хочу бегать.Я хочу кричать и yell.I хочу танцевать, как сумасшедшая женщинарелиз это энергияэто нужно двигаться, делать.Я полон хотеть делать.Я хочу ездить eastand штукатурку моего паспорта против оргстекла стенда на границе и сказать, кому я должен, что я пойду гомевизы и ограничения будут прокляты.Я хочу позвонить в колокола шпиляи призвать людей поклоняться, и сказать они сидеть за столом и танцевать в проходах и обнять и плакать смеяться петь.Я хочу взять рождественские бучи и начать пламя на заднем дворе и бросить вечеринку для моего друга, который мы танцуем вокруг огненного роя на луне forjoy быть вместе и мы сжигаем в огне каждый из наших маски.Я хочу никогда больше не спрашивайте, что если как mightдолжен wecan Iand разорвать на части каждый слой мыслимы должны путешествовать через в акте делания.Я полон желания делать.Но вещи, которые я хочу делать, я не делают.И вещи, которые я не хочу делать (которые сами по себе, отсутствие) эти я продолжаю делать.Я не делаю. кричать и желть.Я не танцую, как madwoman.I walkmarchplodfeet найти лучший путь, где снег упакован вниз сотни, которые walkedmarchedploddedfor их собственное желание делать. ~Есть, в лесу, самые маленькие из буковых деревьев.Их ветви широкие и низкие, и на этих ветвях цепляются листья — мертвые и коричневые.Я говорю цепляться, но я убежден, что дерево держится за них, а не наоборот, держа их, пока не настанет время для чего-то нового. walkingmarchingploddingat только в нужное время, вы увидите падение солнца на них и сделать эти листьяglisten.A женщина спросила меня один раз, что Божья благодать. Я бы сказал ей сейчас, это дерево, которое держит свои листья зимой, и свет, который мерцает листья, как медь.

Laura de Jong

Laura de Jong serves as pastor of Second Christian Reformed Church in Grand Haven, Michigan.

13 Comments

  • Daniel J Meeter says:

    I love it, the tree holding on to its leaves, that graceful silver-smooth-barked tree. And so much more in this, while were are plodding.

  • mstair says:

    “it is the tree that holds its leaves in winter,
    and the light that shimmers
    those leaves as copper.”

    love the ending
    I have one those trees outside my sunroom window; I shall now watch it with a new perspective …
    change is coming…

  • Jan Zuidema says:

    Strange that I have always been drawn to those beech trees in the woods that refuse to give up their leaves. I’ve always wondered why they, stubbornly, don’t drop those leaves, while believing that it was a small winter gift – the bold yellow against the winter white – now I can add their tree knowledge that the new life of spring will finally force those leaves to fall, giving way to life-giving green. Beautifully written!

  • John R Sr Kleinheksel says:

    Are we like the leaves that refuse to drop off the life-giving Tree?
    Am I patient with myself (and others) who want to cling to the old nature, only giving way to the new when it is unavoidable?
    And the New Creation is coming. It has come. It will come. That’s the Reality I trust.
    Thank you Laura on your gift to us this morning.

  • Beverly VanderMolen says:

    I too have been so revived by the sun these days and the trees that teach us. Thank you and thank God the sun is out another day today!

  • Jim Payton says:

    This was delightful—thank you for one of the most uplifting assessments I have encountered of the struggles and unstated hopes we carry in these strange times. Yes, yes, yes …

  • Ron says:

    Thank you for expressing so well some of that things I experienced on yesterday’s hike. After nearly a mile of uphill hiking, I concluded that the beech trees were applauding an old man’s efforts.

    The sun on the snow of Sleeping Bear was a blessing that matched that of having just had my second vaccine. Thanks be to God for all of it.

  • Jane DeGroot says:

    Beautiful. In every direction. Thank you!

  • Carol Van Klompenburg says:

    Beautiful. Thank you.

  • Gary VanHouten says:

    It’s called marcescence. The tendency of some trees, especially young trees, to hang on to their leaves throughout the winter. Nobody knows exactly why. Studies show that browsers, like deer, tend to more readily eat the exposed young succulent buds of tree species that have shed their leaves in the fall. Makes sense. The retained leaves could be a survival trick to hide the buds from the deer.
    Anyway, I know I’ve always loved the young beeches in winter, so they’re a survival trick for me too.
    What a wonderful poem/meditation.

    • Daniel J Meeter says:

      And it’s characteristic of trees in the oak / beech family anyway, right? All the pin oaks in my yard still hold many of their dead leaves. Maples and locusts almost never.

  • Judie Zoerhof says:

    Thank you, Pastor Laura for putting my feelings in such a beautiful format, the restrained energy, the “Layer of thought we must travel through”. Amen Sister, Thank you!

Leave a Reply